söndag 21 juni 2015

Busenkel broccolisoppa

Har ändrat lite i receptet, soppan blev väldigt tunn så mindre vatten näste gång och mer potatis och broccoli. Började också med att fräsa löken i lite smör innan jag häller på buljongen. Ska testa tips om att ha créme bonjour vitlök och örter eller parmesanost till soppan nästa gång.

  • 1 lök
  • 4 potatisar
  • 2 x 250 g broccoli
  •  ca 10 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond eller tärning)
  • 1-2 dl grädde
  • salt och peppar

  1. Skala och hacka lök. Fräs lök i lite smör.
  2. Skala potatis. Skär potatis och hela broccolin i bitar.
  3. Koka upp vatten till buljonen och häll i grytan. Lägg i potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer.
  4. Tillsätt matlagningsgrädde och smaksätt med salt och peppar.






http://www.ica.se/recept/busenkel-broccolisoppa-712859/

Citronkladdkaka

Väldigt god kaka. Jag glömde sätta timern så min var nog inne lite längre än tiden nedan, jag skulle nog gissa på att den var inne nästan 40-45 minuter istället. Vågade inte chansa med för kort tid. Min kaka blev inte så kladdig men god. Tar nog och kör lite mer än 25-30 minuter nästa gång också.

10 port
2 citroner, både skal och juice
4 dl strösocker
200 gram smält avsvalnat smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Gör så här:
1 Värm ugnen till 175 grader.
2 Blanda samman ägg och socker, inte vispa.
3 Tvätta citronerna och riv av skalet (inte det vita), tillsätt skalet i smeten.
4 Pressa ner citronjuicen och blanda samman, inte vispa.
5 Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. blanda väl.
6 Tillsätt till sist smöret.
7 Häll smeten i en springform som är smörad och bröad.
8 Ställ in mitt i ugnen i 25-30 minuter.
9 Låt stå i kylskåpet några timmar.
10 Garnera med florsocker strax innan servering.

Recept från http://tinagustafsson.com/recept/citronkladdkaka/

Bröd med oliver och valnötter

Till 4 långsmala bröd behöver du

1 dl urkärnade oliver
50-100 g valnötter (jag tycker det räcker med 50 g)
½ pkt jäst (25 g)
1 rågad tsk salt
1 tsk honung
3 dl fingervarmt vatten
3 msk god olivolja
6-7 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
1 tsk flingsalt
ev 2 msk färsk rosmarin eller timjan (Vi testade med rosmarin, gott!)

Gör så här
Skiva oliverna och grovhacka valnötterna. Om du vill ha färska örter i så hackar du dem.
Smula jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Slå på lite av vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Häll därefter i resten av vattnet, oliverna, nötterna, örterna och till sist mjölet. Arbeta ihop till en rätt lös deg. Strö över lite vetemjöl och täck bunken med en handduk och låt jäsa i en timme.

Värm ugnen till 250°. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt, eller smörj plåten. Strö ut några matskedar mjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen ovanpå mjölet. Knåda inte! Dela istället degen i fyra långsmala remsor, enklast med degskrapa eller vass kniv. Flytta över degbitarna till plåten och forma till långsmala bröd, vrid dem gärna som spiraler. Pensla med lite vatten och strö över flingsaltet, du kan även ha på lite hackade örter om du vill.

Grädda därefter bröden direkt (utan ytterligare jäsning) i 5 minuter. Sedan stänger du av ugnen och låter dem grädda färdigt på eftervärmen i ytterligare 10-12 minuter. Låt svalna under handduk.

Grekisk filodegspaj

6 portioner

500 g nötfärs
2 msk olivolja
1 hackad röd paprika
1 hackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
15 körsbärstomater
2,5 dl hackade urkärnade kalamataoliver
300 g fetaost
 1 rulle filodeg
 2 dl riven ost
0,5 dl olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk chiliflakes

Sätt ugnen på 175°.

Stek färsen i olja tills den är brun och smulig. Tillsätt paprika, lök och vitlök. Stek tills löken är mjuk. Krydda med oregano, salt och peppar. Vänd ner tomater och oliver. Smula ner fetaosten. Låt svalna.

Lägg ut filodegsarken omlott på mjölad bänk, så att det blir en lång degbotten i flera lager (drygt en meter). Strö över köttfärsfyllning och riven ost. Rulla ihop till en lång rulle. Rulla ihop till en snurra. Putta försiktigt över hela snurran till en plåt med bakplåtspapper.

Pensla pajen rikligt med olja och strö över flingsalt och chiliflakes. Täck pajen med ett filodegsark så att ytan inte bränns. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Lyft bort filodegsarket som ligger ovanpå de sista 5 minuterna så att pajen får fin gyllene färg.

En paj från Coops medlemstidning mersmak nr 4 2015. Svårt att veta vad de menar med 1 rulle filodeg. Vi köpte i alla fall den stora förpackning i butiken men använde inte allt. Gott men lite pilligt, gick över förväntan att rulla ihop pajen.  Missade att ha i osten i pajen så den blev över. Fungerade det också.