Key Lime Paj med limegelé avnjuts i solen på altanen. |
Ingredienser:
100 g Digestivekex (ca 7 st)
50 g Smör
1 burk Kondenserad mjölk (397 g)
4 st äggulor
3 st Lime
Limegelé:
1½ st Gelatinblad
1 dl Vatten
1½ msk Strösocker
2 msk pressad Lime
Garnering:
Limeskal
Tillbehör:
Vispgrädde
Gör så här:
1. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp vatten och socker och koka tills sockret lösts upp. Sila i limesaften. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i lagen. Häll lagen i en form, ca 6x10 cm, täck invändigt med plastfolie. Ställ i lylen för att stelna i ca 2 timmar.
2. Pajen: Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i matberedare. Smält smöret och blanda med kexen. Tryck ut smulorna i en fyrkantig form ca 15x15 cm. Förgrädda i ugnen ca 5 minuter och sänk ugnsvärmen till 150 grader.
3. Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet av 2 lime och pressa saften ur alla 3. Mät upp saften till 1 dl. Blanda ner limeskal och saft i smeten.
4. Häll smeten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna.
5. Skär kakan i rutor och garnera med limegelé i tärningar och finstrimlat limeskal. Servera vispad grädde till.
Tillägg: Jag hade ingen form som var 15x15 cm så jag tog en avlång form i papper istället. Hade nog kunnat dubbla kexen+smöret och haft samma fyllning till en rund form med löstagbar kant. Ska testa det nästa gång. Limegelé som tillbehör piggade verkligen upp pajen, så det ska jag göra i fortsättningen också.