lördag 16 januari 2010

Polkagriskakor

Jonatan och jag experimenterade i mellandagarna och gjorde följande kakor:

Polkagriskakor

Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gram smör
1 msk vatten

Smaksättare
1. 1-2 tsk vaniljsocker
2. Några droppar pepparmyntsolja och några droppar röd karamellfärg.
3. Polkagrisar (inte med på min kaka)

1. Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg.
2. Dela degen i två delar.
3. Smaksätt ena delen med vaniljsocker.
4. Smaksätt den andra delen med pepparmyntsolja och färga den röd.
5. Rulla smala längder av varje färg. Tvinna dem runt varandra så det ser ut som en polkagrisstav.
6. Grädda i ugnen ca 5 - 8 minuter beroende på hur stora kakorna blev.
7. Strö över krossad polkagris över de varma kakorna.

Scones

Jag brukar alltid göra scones efter ett lite modifierat recept i Bonniers stora kokbok. Kanske skulle jag variera mig och ta något från scones.se istället, men varför byta när man hittat ett bra recept? ;)

9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ - 1 tsk salt
100 gram margarin
4 dl mellanfil

1. Sätt på ugnen på 175 grader
2. Värm margarinet en kort stund i micron, ca 20 sek, inte så det smälter men är mjukt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och häll i bunken. Finfördela först med gaffel och sedan fingrarna.
4. Tillsätt mellanfilen.
5. Dela degen i tre delar och gör runda kakor.
6. Skär kakorna i 4 dalar och nagga dem.
7. Grädda ca 10-12 minuter i 175 grader varmluft i nedre delen av ugnen.

Ät sconsen varma!

Peppar och Salt

Hittade en för mig ny receptsida idag; Peppar och Salt. Finns många recept uppdelade i grupper, hittade först Pannkakor och surfade sedan runt och blev riktigt hungrig ;)